Jавна установа Центар за културу ,,Филип Вишњић” Угљевик основана је 2007. године од стране општине Угљевик. Са обављањем регистроване дјелатности Центар је почео 30.01.2008. године.

Зграда Дома културе, у којој је поред Центра за културу ,,Филип Вишњић“ смјештена и Народна библиотека Угљевик, је значајан  симбол подмајевичког краја, јер је саграђена као реплика старе управне зграде рудника ,,Угљевик“, која је порушена.

Центар за културу ,,Филип Вишњић“ Угљевик основан је с циљем да презентује и промовише различите културне и умјетничке садржаје. То се прије свега односи на позоришне представе, изложбе, концерте, академије, књижевне вечери, те бројне друге садржаје.

Током досадашњег рада у галерији Центра излагали су бројни академски, али и млади умјетници који су на почетку свог умјетничког стварања. Поставке су организовене како у виду самосталних, тако и колективних изложби из области сликарства, вајарства, дубореза, фотографија, умјетничких фотографија, народног стваралаштва, итд.

Центар за културу посједује сталну етно поставку, представљену у виду завичајне збирке, у оквиру које посјетиоци могу погледати различите предмете из прошлог вијека: рударска опрема, народне ношње, предмети за обраду тканине, посуђе од дрвета и глине, колијевка, кутак који представља собу једне породичне куће наших предака и многи други предмети који су кориштени у  прошлости у сеоским домаћинствима и у рударске сврхе и који представљају битан дио традиције и културе наших простора. Етно поставка садржи преко 220 предмета карактеристичних за подмајевички крај.

У оквиру позоришне дјелатности Центар је организовао бројне позоришне представе за одрасле и за дјецу. Посебно истичемо позоришну представу посвећену Филипу Вишњићу, српском пјеснику и гуслару, по коме је ова установа културе и добила назив. У протеклом периоду Центар је сарађивао са бројним драмским умјетницима, који су се својим глумачким умијећима представили на позоришним даскама Центра: Милан Лане Гутовић, Марко Николић, Петар Краљ, Миленко Павлов, Александар Дунић, Љиљана Благојевић, Лепомир Ивковић, Весна Станковић, Љиљана Лашић, те бројни други.

Центар за културу, у љетњем периоду, у сарадњи са Мисијским одбором Епархије зворничко-тузланске, а под покровитељством општине Угљевик, организује Ликовну колонију, манифестацију међународног карактера, која окупља значајан број академских умјетника различитих генерација и стилских опредјељења. Проналазећи инспирацију за свој рад у природним љепотама подмајевичког краја, умјетници током колоније друже се и стварају најљепша умјетничка дјела која сваке године обогаћују умјетничку збирку Центра, јер како је истакао Владика зворничко-тузлански господин Хризостом: ,,Време пролази, људи пролазе, а умјетност је оно што остаје за вјечност“.

У оквиру својих редовних активности Центар, поред напријед наведеног, организује књижевне вечери, академије, концерте различитих музичких жанрова,  курсеве страних језика, радионице за дјецу и одрасле, суорганизује бројне програме и сарађује са свима са којима дијели заједнички циљ, а то је промоција квалитетних културних вриједности на подручју општине Угљевик.